Postane is an urban solidarity space that aims to host social, environmental, and urban impact-oriented works and joint cultural production.

The historical building, known as the British Post Office in Galata, was restored, and repurposed as an open, collaborative, productive and restorative space that nurtures the well-being of the environment it is situated in, as well as all the living species that it comes into contact with. The main mission of Postane is to bring together those who produce for a fairer and more livable world, those who preserve and sustain their cultural heritage, and those who are willing to listen and tell innovative and creative stories. Driven by this mission, Postane’s spatial infrastructures were designed to facilitate interaction between citizens and those whose work aims toward social and environmental impact, to encourage innovation and the flourishment of agents of social change, and to allow quality education and research.  These infrastructures include a terrace garden where natural food is grown through rainwater harvesting; a solidarity-based kitchen and cafeteria; a fair-trade unit that brings together consumers with local producers, social enterprises and cooperatives; coworking and meeting spaces that encourage co-production; a special library; a podcast and video studio for storytellers; and a multi-purpose hall for public events.

The building’s renovation was carried out by a design team, consisting of Merve Bedir, Eren Onur, Çiğdem Furtuna, Öncül Kırlangıç, Büşra Tunç and Jorela Karriqi. Postane is a member of the Bertha Spaces Network.

Postane has been developed and is being operated by Bak Postacı social entrepreneurship.

HISTORY

During the Crimean War in1853-1856, Britain built a post office in Istanbul for its army’s military correspondence. After the war, the British Military Post Office was started to be used for civil correspondence. With the increase in commercial activities in the following years, the then British Post Secretary, George Campbell, ordered the construction of a new building. Designed and constructed by Joseph Nadin, an architect and engineer, the new building served as the British Post Office from 1859 to 1895.

TEAM

null

Anıl Şener

Yardımcı Şef
null

Ayşe Adanalı

Prodüksiyon
null

İrfan Durgun

Bina Görevlisi
null

Can Arıkan

İşletme Şefi
null

Mert Balıkçı

Etkinlik Koordinatörü
null

Doğan Günal

Şef
null

Mesadet Maria Sözmen

Operasyon Koordinatörü
null

Nesime Karateke

Prodüksiyon
null

Nursel Türüç

Mutfak Personeli
null

Onur Temel

Prodüksiyon
null

Öykü Naz Mustafaoğlu

İletişim Koordinatörü
null

Tuğba Uçar

Dükkan Sorumlusu
null

Yaşar Adnan Adanalı

Kurucu Direktör

DANIŞMANLAR

Emirkan Cörüt

Fotoğrafçı

İyiEkim

Postane Teras danışmanı

Merve Bedir

Mimari Tasarım

Merve Kavas

Postane Dükkan Danışmanı

Liana Kuyumcuyan

CultureCivic Proje Koordinatörü

Murat Tülek

Arşiv Araştırmacısı

TOPLULUK

Sosyal, çevresel ve kentsel etki odaklı çalışan kişi ve kurumları bir araya getirir. Topluluğu içinde sivil toplum kuruluşları, kooperatifler, sosyal girişimler yer alır.